BE CYBERSMART

Online technologie is geweldig en het gaat ons leven meer en meer beïnvloeden. Het is daarom nu onmogelijk om te denken dat je kunt leven zonder computers, tablet en smartphones. De digitale wereld is snel en het is overal. 24 uur per dag en 7 dagen in de week. Des te meer is het belangrijk om Cyber Smart te zijn. Weten wat goed is, inzicht hebben over de gevolgen van jouw online gedrag. Weten wat te doen als er iets mis gaat en hoe jezelf te beschermen tegen predators. De basis beginselen van online veiligheid kunnen jouw dagelijkse reis door cyberspace oftewel de digitale wereld veel veiliger en nog veel leuker maken, nu en in de toekomst.

Deze Cyber Smart tips zullen je helpen om niet in de problemen te komen.

Persoonlijke gegevens
Geef je mobielnummer en e-mailadres alleen aan mensen die je vertrouwt. Zet je huisadres en andere persoonlijk gegevens niet in je profiel. Je maakt het voor mensen die je kwaad willen doen heel makkelijk om je te vinden.

Social Media
Als je op sociale netwerken zit zoals Facebook, Twitter, Instagram of Snapchat pas daar je privacy instellingen. Dit om te voorkomen dat je onbedoeld privé-gegevens deelt met vreemden.

Veilige wachtwoord
Deel nooit je wachtwoord met anderen. Zorg ervoor dat je wachtwoord minstens acht karakters, een mengeling van letters en getallen heeft. Kies nooit de naam van je favoriete band, huisdier of voetbalteam.

Foto's en filmpjes
Stuur niet zomaar je foto of een filmpje naar iedereen. Een niet charmante foto van jezelf kan uitmonden op een grap wat negatieve gevolgen kan hebben.

Online chatten
Chat niet met vreemde mensen die je niet kent. Ze kunnen zich gemakkelijk als iemand anders voordoen.Deel geen privé informatie en als je van plan bent om een online vriend of vriendin te ontmoeten ga nooit alleen. Neem altijd iemand mee en spreek overdag af.

Online gedrag
Als je online in discussie raakt met iemand, laat het gaan. Neem een stap terug. Door je boosheid kan je dingen posten waar je waarschijnlijk de volgende dag spijt van zal hebben.

Cyberpesten
Soms kan je tegen beter weten slachtoffer worden. Als je in deze situatie komt is het goed om voor jezelf op te komen. Als je negatieve dingen over jezelf online tegen komt onderneem dan stappen. Vertel dit aan iemand zoals je ouders, docent of iemand die je vertrouwt.

 

Digitale Weerbaarheid

Jongeren en Social Media