DE JEUGD ONLINE

De jeugd raakt steeds vaker verstrikt in de online wereld omdat het zo makkelijk en toegankelijk is. Dit komt omdat de meeste hen een smartphone of tablet hebben. Op het moment dat er wifi connectie is kunnen ze onbeperkt hun gang gaan. Zoals spelletjes spelen en chatten met vrienden of onbekenden. Deze doelgroep is zeer actief op diverse sociale netwerken. Ze hebben de neiging om persoonlijke gegevens op internet te plaatsen en te delen zonder de gevaren en consequenties te kennen. Dit maakt hen kwetsbaar. Het is daarom van groot belang om ze goed te informeren over het wel en wee van internet en hoe zij zichzelf kunnen beschermen in het spinnenweb van de digitale wereld.

De Jeugd en Social Media

Social Media is voor de jeugd van tegenwoordig een prachtig middel om op een snelle manier informatie te delen met vrienden en kennissen. De wereld is daarmee een flink stuk kleiner geworden. Zelfs grootouders die aan de andere kant van de wereld wonen blijven zo eenvoudig betrokken bij hun opgroeiende kleinkinderen.

Hoewel internet een fascinerend medium is voor tieners en jongeren, kunnen ze in aanraking komen met vervelende kwesties. Ze kunnen lastig worden gevallen, op porno stuiten of worden gepest. Internet is immers een afspiegeling van het gewone leven. Bovendien wordt internet bevolkt door anonieme personen, verscholen achter nietszeggende nicknames. Juist door deze anonimiteit kunnen bij sommige mensen de remmen los slaan.

 

Op internet gebeuren extreme dingen waar wij ons lang niet bewust van zijn. Dat kan vooral voor tieners en jongeren een reëel gevaar zijn. Deze doelgroep is namelijk extra kwetsbaar, omdat ze op zoek zijn naar hun identiteit en hun grenzen.

 

Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat kinderen en tieners zorgeloos en veilig op internet kunnen bewegen? Door betrokken te zijn bij wat ze doen. Net als in het dagelijks leven. Veel ouders hebben soms geen idee wat hun kinderen eigenlijk uitspoken op het internet. Vragen als: Wat doen ze daar? En waarom vinden ze dat zo leuk? Dat is een van de eerste dingen die je als ouder moet weten om je kind goed te begeleiden. Jongeren hebben meer tijd dan volwassen om te experimenteren met Social Media. Waar kun je allemaal komen? Wat valt er te beleven? Hoe werkt dit precies? Hun jonge geest is van nature ingesteld op ontdekken, leren en proberen.

Met het oog op de digitale toekomst is het van groot belang dat ouders en scholen samen kinderen en tieners helpen bewust om te gaan met de Social Media en hun online activiteiten. Het is een belangrijke taak om deze doelgroep alert te maken over de positieve en negatieve kanten van de digitale wereld.

Jongeren en Social Media
Jongeren en Social Media
identity-theft

Maak je kind de weg wijs in de digitale wereld

 • Praat met je kind over de online wereld. De positieve dingen, maar ook over de nare kanten van internet.
  Het internet kan een geweldige bron zijn voor kinderen. Ze kunnen informatie vinden om werkstukken te schrijven, communiceren met docenten, familie en anderen kinderen, spelletjes spelen en lid worden van online community's. Wanneer uw kind zich online begint te socializen is belangrijk om ook met ze te praten over bepaalde risico's. Bijvoorbeeld over ongepast gedrag en contact. Sommige mensen hebben online  slechte bedoelingen, zoals pestkoppen, hackers en oplichters. Maak je kind digitaal weerbaar zodat ze genoeg vertrouwen hebben om zich online te weren en hun verhaal te vertellen aan iemand die ze vertrouwen.
 • Bespreek risicovol online gedrag.
  Geef een aantal voorbeelden zodat uw kind begrijpt wat er kan gebeuren als er iemand wordt gepest of sexy foto's worden verstuurd.
 • Praat over de gevaren van chatrooms en online gameplatforms.
  Chatrooms en online gameplatforms zijn de plekken waar mensen met slechte bedoelingen kunnen zitten. Dit soort mensen proberen kinderen over te halen om privegesprekken met ze te voeren in chatrooms. Praat met je kind erover waarom ze nooit persoonlijk moeten voeren die ze niet kennen, hoe onschuldig het lijkt. Kinderen met minderwaardigheidscomplex zijn bijzonder kwetsbaar. Omdat ze zich offline niet geaccepteerd voelen kunnen ze online op zoek gaan naar vriendschap en acceptatie.
 • Waarschuw uw kind over online flirten.
  Praat met je kind over hoe flirterige gesprekken spannend kunnen zijn op het eerste gezicht, maar dit snel kan escaleren en leiden tot ongewenst gedrag. Geef een aantal voorbeelden van de meest voorkomende manieren hoe mensen online flirten. Zoals gesprekken over wat ze wel of niet aan hebben qua kleding of over seks. Leer je kind welk gedrag acceptabel is online en daarbij hoe ze berichten kunnen blokkeren op het moment dat ze te maken krijgen met ongewenst gedrag. Als ze online gepest worden kunnen ze dit vertellen van iemand die ze vertrouwen.
 • Vertel ze wat de consequenties kunnen zijn van sexy selfies.
  Waarschuw uw kind dat ze nooit foto's van zichzelf moeten maken waarvan ze niet willen dat anderen dit zien. Zoals klasgenoten, leerkrachten, potentiële werkgevers of een niet beoogde ontvanger. Maak duidelijk aan uw kind dat als iemand om een provocerende foto vraagt, dit meteen moet melden aan iemand de ze vertrouwd. 
 • Wees duidelijk over zowel online als offline regels.
  Praat met je kind erover waarom het belangrijk is nooit in te stemmen om met een persoon af te spreken of te ontmoeten die ze alleen online hebben leren kennen. En vooral zonder uw medeweten en toestemming. Leg uit dat dit kan uitmonden tot een gevaarlijke situatie. Spreek met je kind ook af dat ze nooit telefoonnummer, adres, naam van hun school of een andere details van zichzelf, vrienden en familieleden online moeten plaatsen of doorgeven. Men kan misbruik maken van en deze informatie kunnen gebruiken om mensen offline te vinden.
 • Overweeg beveiligingssoftware te installeren.
  Uiteraard is het niet de bedoeling om uw kind te bespioneren, maar als u vermoedt dat uw kind iets te verbergen heeft is dit het overwegen waard. Met het installeren van software kunt u online activiteiten controleren of toegang tot instant message krijgen. Deze methoden zijn echter niet waterdicht. Beste optie is om dingen bespreekbaar te maken met uw kind.
 • Vertel uw kind dat ze altijd met u kan praten.
  Maak duidelijk aan uw kind dat ze altijd naar u toe kunnen komen met eventuele vragen of zorgen. Laat ze weten dat u niet boos zult zijn, zelfs als ze de regels hebben overtreden.