MEDIA WIJSHEID BEGRIPPENLIJST

Avatar
Een avatar is de representatie van een mediagebruiker in de virtuele online of fantasiewereld.

 

Bangalijst
Een lijst met de top 10 banga's (banga is straattaal voor slet) van een school. Deze top 10 wordt vaak samengesteld door mensen op de desbetreffende school. Meestal gaat het om jongens, echter is niet uitgesloten dat dames hier aan deelnemen. Een dergelijke lijst kan worden rondgemaild of gepubliceerd op diverse sociale media kanalen.

Chatten
Chatten betekent letterlijk kletsen. Het is een manier van online communiceren via een chatprogramma op de computer of op een mobiele apparaat. Hierin kunnen live berichten, foto's en andere bestanden naar elkaar verstuurd worden.

Cyberpesten (Online Pesten)
Cyberpesten is een vorm van pesten waarbij gebruikgemaakt wordt van het internet.

DM
DM staat voor direct message. Dit is een privé-berichtje die via diverse Social Media kanalen verstuurd kan worden.

Emoticon of Emoji
Door cijfers en symbolen te combineren, ontstaan figuren die emoties uitdrukken.

Facebook
Facebook is een sociale netwerksite waar gebruikers hun persoonlijke interesses delen met anderen.

First-person shooter
Een first-person shooter of FPS is een type actiespel dat wordt gespeeld vanuit het perspectief van de speler. In first-person shooters houdt de speler een wapen of een ander voorwerp in zijn handen waarmee tegen vijandige personages gevochten kan worden.

Fittie
Fittie is straattaal voor 'ruzie' (en overigens ook voor 'lekker ding'). Het is vanuit het Surinaams, het Sranantongo, in Nederlandse straattaal terechtgekomen.

FoMO
Fear of Missing out (FoMo) is de angst om iets belangrijks of leuks te missen. Het staat in directe lijn met social media en vooral jongeren lijden hier aan.

Freemium Games
Een freemium game is een gratis spel, maar in dit spel kunnen er bepaalde dingen gekocht worden. Vaak zijn dit micro transacties van enkele centen tot een paar euro. Als speler ben jij dus geheel vrij om te kiezen of je wilt betalen voor de extra opties of niet.

Grooming
Grooming is digitaal kinderlokken. Er is sprake van grooming als een volwassene via ICT contact legt met een kind, met de intentie om dat kind te ontmoeten met het doel om seksueel misbruik te plegen of kinderpornografische afbeeldingen te produceren.

Haatprofiel
Een haatprofiel is een account dat is aangemaakt om iemand te pesten. Het komt op alle Social Media platforms voor. Op het profiel worden vervelende dingen over die persoon in kwestie gezegd, maar ook foto’s en filmpjes geplaatst.

Habbo
Habbo is een online community die zich richt op tieners van 12 tot 18 jaar. Om het spel te kunnen spelen is een account vereist. Met dit account ontwikkel je een eigen virtueel personage in het spel en krijg je een eigen kamer in het hotel. Spelers tussen de 12 en 16 jaar hebben toestemming van hun ouders nodig om een account voor Habbo aan te maken.

Hotspot
Een hotspot is een locatie waar draadloos internet (WiFi) wordt aangeboden.

Identiteitsdiefstal
Identiteitsdiefstal is het jezelf uitgeven voor iemand anders. De identiteit van een persoon kan gestolen worden, bijvoorbeeld door een Twitter of Facebook account in iemands naam te openen.

Instagram
Instagram is een app waarmee je foto’s kunt bewerken en delen.

Mediawijsheid
Mediawijsheid betekent onder andere leren omgaan met de gevaarlijke kanten van internet en gebruik leren maken van de mogelijkheid van internet.

Phishing
Phishing is een vorm van oplichting op het internet. De slachtoffers worden vaak via een e-mail benaderd. In de mail staat een link die het slachtoffer naar een valse website lokt. Zo'n e-mail lijkt te komen van een betrouwbare instantie, bijvoorbeeld een creditcardmaatschappij of een bank.

RPG
RPG (Role Playing Game) is een computerspelgenre waarbij de speler een karakter bestuurt in een verhaal in een imaginaire wereld.

SafeSearch
Met SafeSearch worden expliciete afbeeldingen, video's en websites uit de zoekresultaten van Google gefilterd.

Screenshot
Een screenshot is een afbeelding van wat er op een bepaald moment zichtbaar is op een beeldscherm van een computer of telefoon.

Selfie
Een selfie is een zelfportret in de vorm van een digitale foto, meestal gemaakt met een smartphone, die wordt geplaatst op een sociale netwerksite zoals Facebook, Twitter of Instagram.

Sexting
Sexting is het verspreiden of delen van seksueel getinte foto's of berichten via mobiele telefoons of andere social media kanalen.

Sextortion
Sextortion is een ander woord voor seksuele afpersing. Jongeren worden via sociale media overtuigd om intieme beelden van zichzelf door te sturen. Daarna dreigen de afpersers de beelden te verspreiden als het slachtoffer niet met geld of meer foto's en filmpjes over de brug komt.

Smartphone
Een smartphone is een mobiele telefoon die uitgebreidere computermogelijkheden biedt. Met een smartphone kun je mensen bellen, sms'en, e-mailen, spelletjes spelen en internetten.

Sms
Sms (short message service) is een dienst om met behulp van een mobiele telefoon korte berichten te versturen en te ontvangen.

Snapchat
Snapchat is een app waarin je grappige foto’s en video’s makkelijk kunt versturen naar vrienden. En anders dan met Whatsapp kunnen je vrienden de foto maar enkele seconde zien.

Social Media
Social media is een verzamelnaam voor alle internet-toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen op een gebruiksvriendelijke en vaak leuke wijze. Bekende platforms zijn Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp en Snapchat.

Swipen
Swipen is vegen over een touchscreen waardoor je door een document of website bladert of van applicatie wisselt.

Tablet
Een tablet is een draagbare computer met een aanraakgevoelig scherm. Dit aanraakscherm wordt gebruikt als invoerapparaat voor de tablet. Door middel van een ‘onscreen’ toetsenbord en vingerbewegingen kan de tablet gebruikt worden voor video, foto’s, tekstverwerking, spellen, internet en tientallen andere toepassingen.

Tags
Een tag is een etiket op internet. Taggen zie je overal terug, bijvoorbeeld bij foto’s op Facebook of Instagram.

Tinder
Tinder is een dating/app waarbij je heel makkelijk in contact kunt komen met mensen uit je omgeving. Je hoeft niet een uitgebreid profiel aan te maken maar je logt in met je Facebook-profiel en je bent klaar. Hierna ga je mensen bekijken en kun je aangeven of je iemand leuk vindt.

Trojaans paard
Een Trojaans paard is in de computerwereld een functie die verborgen zit in een programma dat door de gebruiker wordt geïnstalleerd. Deze functie kan toegang tot de geïnfecteerde computer verschaffen aan kwaadwillenden en zo schade toebrengen aan de computergegevens of de privacy van de gebruiker.

WiFi
Wifi is de verzamelnaam voor draadloze netwerken

YouTube
Wat is Youtube Youtube is een (video-)website waar iedereen zelf filmpjes kan uploaden. Deze filmpjes zijn binnen enkele minuten openbaar en kan door iedereen worden bekeken.

Zeurterreur
Zeurterreur is de benaming voor dwingend zeuren, vooral door jonge kinderen, meestal met de bedoeling ouders over te halen een bepaald product te kopen