Wat is sexting?

Sexting is het verspreiden of delen van seksueel getinte foto's of berichten via mobiele telefoons of andere mobiele media. 'Sexting' is een steeds vaker voorkomende activiteit bij kinderen en jongeren, waar ze ongepaste of expliciete afbeeldingen online delen of via mobiele telefoons. Dit kan ook verwijzen naar geschreven berichten.Als ouder is het belangrijk om de risico's te begrijpen, zodat je met je kind kunt praten over hoe online veilig te blijven en wat te doen mocht hij of zij ooit daarmee in aanraking komen.

Heb jij een naakte of seksuele foto of filmpje van jezelf naar iemand gestuurd en heb je daar spijt van? Of heeft iemand een foto of filmpje van jou geplaatst. Wat moet je in dit geval doen?
 

Blijf rustig en verwijder de foto of filmpje
Als je een foto of filmpje hebt verzonden naar een vriend of vriendin waar je spijt van hebt. Vraag aan degene dit z.s.m. te verwijderen. Op het moment dat jouw foto of filmpje op een sociale netwerk wordt geplaatst en je wordt getagd. Un-tag jezelf en maak er een melding van zodat het kan worden verwijderd. Vraag vrienden die je vertrouwt om te helpen om de foto's of filmpjes te verwijderen of te rapporteren. Als je denkt dat het zal helpen zou je een docent op school kunnen vertellen wat er aan de hand is. Zij kunnen degene die verantwoordelijk is voor het plaatsen aan spreken en vragen om de beelden te verwijderen.

Wees eerlijk
Het beste is om gewoon eerlijk te zijn. Vertel hoe de foto of filmpje werd gemaakt, waar en door wie het zou kunnen zijn verzonden of geplaatst. Je ouders, docenten of wellicht zelf de politie zou willen weten wie erbij betrokken zijn en of er toestemming was voor het maken van de foto of filmpje. Door eerlijk te zijn kun je voorkomen dat andere tieners of jongeren hiermee in aanraken komen.

Meld dit
Als iemand anders seksuele of naakt foto's of filmpje van jouw op het internet zoals Facebook, Twitter of Instagram heeft geplaatst. Meld dit aan de beheerder van het netwerk dat dit zonder jouw toestemming is gebeurd. Vraag of ze dit zo snel mogelijk willen verwijderen. Als dit op het netwerk van school gebeurt meld dit bij een docent. Je foto of filmpje delen mag niet zonder jouw toestemming. Het is strafbaar. Vertel het aan je ouders of iemand die je vertrouwt. Doe niets overhaast haast als je erachter bent gekomen dat je foto of filmpje al verspreid is op het internet. Probeer kalm te blijven en zoek hulp. Neem je ouders of een goede vriend of vriendin in vertrouwen. Probeer te achterhalen wat de beste manier is om met dit soort situaties om te gaan.

Wees lief voor jezelf
Laat jezelf niet verleiden door naar je foto, filmpje of opmerkingen te kijken. Probeer afleiding te zoeken. Ga leuke dingen doen met familie of vrienden die je vertrouwt. Blijf positief. Veel tieners en jongeren hebben soortgelijke ervaringen gehad. Wordt lid van een online community en deel je ervaring of volg een digitale weerbaarheidstraining om te leren hoe met dit soort situatie op het internet om te gaan.